Milliókat érő biliárddákót készített egy asztalos

2017. február 10. 12:56 Koós Kata

Az Ezüst Lovagok nevet adta Fazekas Frigyes kézzel készített, egyedi biliárddákójának.

- Nagyon szeretem a középkori lovagok világát, a várakat, múzeumokat. Rettentően vonzanak a régiségek, fegyvereket is gyűjtök, ezért esett a választásom a díszítés tekintetében a lovagi motívumokra - mondta.

A húsz éve bútorasztalosként dolgozó, kecskeméti fiatalember öt évvel ezelőtt külföldön sajátította el a biliárddákó gyártás fortélyait.

- Három és fél évig dolgoztam Angliában, ott ismerkedtem meg az egyedi biliárddákók művészetével – közölte. Több tucatnyi hagyományos modell elkészítése után kezdett neki a saját ízlésvilágát tükröző, művészi precizitással díszített Ezüst Lovagoknak.

- Ez életem első, ilyen gazdagon mintázott biliárddákója. Bevallom, rettentő nagy kitartás kellett hozzá. Nyolc hónapon át dolgoztam vele. Olyan volt, mint egy másodállás - fogalmazott.

Az egyedi dákó ében- és akácfából készült. Arany- és ezüst intarzia berakás, szarvasagancs borítás és zafírkövek díszítik. A levél-, virág- és lovagmotívumokat mikroszkóp alatt, hússzoros nagyításban metszette az alkotó.

- Természetesen játékra is alkalmas. Két spitz-et is készítettem hozzá: egy simát és egy 8 szelvényeset, valamint egy dobozt is bőrborítással, szintén ében - és akácfából, melyet intarzia berakással díszítettem. Ezüst zsanérjait pedig zafírfoglalású virágmotívumok díszítik - fejtette ki.

A több millió forintot érő biliárd dákóra akadt volna vevő, ám készítője nem vált meg tőle. - Egy amerikai érdeklődő már megvásárolta volna, de nem adtam el neki. Nehéz lenne megválni tőle, nem tudom, valaha el akarom–e adni - mondta.

Luxus kivitelezés

8 hónap alatt összesen 1560 munkaórát igényelt Fazekas Frigyes részéről az Ezüst Lovagok megalkotása, melyet 1128 darab kézzel vésett intarzia díszít. Az egyedi, luxus biliárddákót összesen 20 darab 1,59 karátos zafírkő ékesíti. A kecskeméti bútorasztalos-művész 11,18 gramm aranyat és 84,2 gramm ezüstöt használt fel a díszítéséhez. A dákó a súly- és méretszabványoknak megfelel, a szelvényes spitz 8 darabból van összeragasztva az esetleges görbülés kiküszöbölésének céljából, így esztétikai értéke mellett játékra is tökéletesen alkalmas.

Kifejtette: hazánkban egyelőre még nincs nagy divatja az egyedi biliárddákóknak, Hongkongban és Amerikában azonban már több napon át tartó expokon mutatják be a legértékesebb műremekeket.

- A világ jelenleg legdrágább biliárddákója 15 millió forintot ér – közölte. Az asztalos művész elárulta, már a következő műalkotáson gondolkodik, melynek a vadászat lesz majd a témája.